Εθνικης Αντιστασεως 56, Ηρακλειο Κρητης Τηλ: 2810 331188, Fax:2810 331189

Επίγεια Συστήματα

Μελέτη -Εγκατάσταση επίγειων συστημάτων λήψης (κεντρικών)

 


Η εγκατάσταση κεντρικής κεραίας γίνεται με σκοπό να τροφοδοτήσει με το κατάλληλο σήμα, επίγειο ή δορυφορικό, τους αντίστοιχους δέκτες μιας πολυκατοικίας, ενός οικοδομικού τετραγώνου ή ακόμη και ενός οικισμού.
Η χρήση κεντρικής κεραίας επιβάλλεται κυρίως για λόγους αισθητικής (ποιος δεν έχει δει τα «δάση» κεραιών σε παλιές πολυκατοικίες;), καθώς και οικονομίας, καθότι κοστίζουν λιγότερο ανά τελικό χρήστη.
Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να επισημάνουμε τι πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη, όταν σχεδιάζουμε και εγκαθιστούμε κεντρική κεραία για λήψη επίγειων και δορυφορικών εκπομπών.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΙΓΕΙΑΣ ΛΗΨΗΣ

 

Τι περιλαμβάνει

Μια εγκατάσταση κεντρικής επίγειας λήψης περιλαμβάνει, γενικά, τα πιο κάτω στοιχεία:

  • Κεραίες λήψης για τηλεόραση και ραδιόφωνο
  • Ιστό στήριξης των κεραιών
  • Ενισχυτή σήματος
  • Διανεμητή σήματος
  • Καλώδιο 75Ω
  • Πρίζες παροχής σήματος (κεραιοδότες)

 

Ας δούμε τώρα με ποια κριτήρια επιλέγουμε το κάθε στοιχείο της εγκατάστασης.

 

Κεραίες λήψης

Τα κριτήρια που λαμβάνουμε υπόψη είναι: η απολαβή της κεραίας (gain), η κατευθυντικότητα της, η απόρριψη οπισθίου λοβού, η καμπύλη απόκρισης (απολαβή σήματος σε σχέση με τη συχνότητα λήψης), η αντίσταση καθώς και η αντοχή της στον αέρα.

Απολαβή της κεραίας είναι εκείνο το στοιχείο που μας δείχνει πόσο περισσότερο σήμα μας αποδίδει η κεραία μας σε σχέση με ένα απλό δίπολο σε ορισμένη συχνότητα και εκφράζεται σε dB.

Κατευθυντικότητα είναι το στοιχείο εκείνο που μας δείχνει, με απλά λόγια, τη γωνία λήψης (λοβός) της κεραίας. Προτιμάμε μια κεραία με υψηλή κατευθυντικότητα (στενός λοβός) όταν οι αναμεταδότες είναι όλοι συγκεντρωμένοι σε ένα σημείο εκπομπής ενώ μια κεραία με πιο ανοιχτό λοβό είναι προτιμότερη για περιπτώσεις όπου οι αναμεταδότες βρίσκονται, για παράδειγμα, σε δυο διαφορετικά σημεία αλλά καλύπτονται με μια κεραία με μεγαλύτερο εύρος λοβού. Οι κατασκευαστές κεραιών οφείλουν να δίνουν το πολικό διάγραμμα μιας κεραίας, όπου εκεί φαίνεται ο λοβός της.

Η απόρριψη του οπισθίου λοβού μας δείχνει κατά πόσο ασθενέστερο είναι το σήμα που λαμβάνει μία κεραία στην αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που «στοχεύει» η κεραία. Χρήσιμο στοιχείο για περιπτώσεις όπου τα σημεία εκπομπής βρίσκονται σε εκ διαμέτρου αντίθετη θέση σε σχέση με την κεραία.

Η απολαβή της κεραίας σε σχέση με τη συχνότητα μας δίνει την καμπύλη απόκρισης της κεραίας (στις καλές κεραίες παρέχεται το σχετικό γράφημα από τον κατασκευαστή). Για παράδειγμα, μία κεραία UHF μπορεί να έχει απολαβή 18dB στο κανάλι 65 αλλά μόλις 12dB στο κανάλι 22. Αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τον σχεδιασμό της εγκατάστασης.

Η αντίσταση και η αντοχή της κεραίας σε ισχυρό άνεμο θα πρέπει επίσης να υπολογίζεται, ειδικά σε μέρη, όπου επικρατούν ισχυροί άνεμοι.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δορυφορικά Συστήματα Συστήματα Συναγερμού »
Like us on Facebook Smart Systems | Συστήματα Τηλεπικοινωνίων, Ασφαλείας, Ήχος & εικόνα
 

Copyright © 2014 - smart-systems.gr | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Σχεδιασμός - Ανάπτυξη - Φιλοξενία CJ web