Εθνικης Αντιστασεως 56, Ηρακλειο Κρητης Τηλ: 2810 331188, Fax:2810 331189

Έξυπνο σπίτι

Το έξυπνο σπίτι

Το έξυπνο σπίτι, ή αλλιώς σύστημα αυτοματισμού, είναι μια τεχνολογική υπεροχή, της οποίας οι δυνατότητες ελέγχου, τηλε-εποπτείας και τηλεχειρισμού μιας κατοικίας ή ενός κτιρίου, μέσω ενός κεντρικού συστήματος, είναι τεράστιες, εξελίξιμες και πλήρως επεκτεινόμενες.

Οι αυτοματισμοί σπιτιού δεν είναι μια πρόσφατη τεχνολογική ανακάλυψη, αφού τα πρώτα έξυπνα σπίτι εμφανίστηκαν για πρώτη φορά πριν από δύο δεκαετίες! Ωστόσο η δημοτικότητά τους αυξήθηκε περισσότερο τα τελευταία 2-3 χρόνια, εξαιτίας της τεράστιας εξέλιξης που σημειώθηκε στους τομείς, των ηλεκτρονικών υπολογιστών, των ψηφιακών συστημάτων ψυχαγωγίας, αλλά και του διαδικτύου, εξέλιξη που σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης για απλότητα και άνεση στην καθημερινή ζωή, λειτούργησε καταλυτικά.

Οι σημερινές τεχνολογίες αυτοματισμών προσφέρουν πολύ περισσότερα από τους απλούς προγραμματιζόμενους χρονοδιακόπτες. Ένα πραγματικά αυτοματοποιημένο σπίτι χαρακτηρίζεται από τη δυνατότητα δημιουργίας πολύπλοκων συνθηκών φωτισμού, εξελιγμένου ελέγχου ασφαλείας, διανομής εικόνας και ήχου, και διαχείρισης ενέργειας.

Το πολύ-σύστημα «έξυπνο σπίτι» παρέχει ένα πλήθος πληροφοριών χειρισμού, ειδοποίησης και ενημέρωσης, σε κινητά και σταθερά τηλέφωνα, αλλά και σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Συγκεκριμένα παρέχει ενημέρωση για την κατάσταση της κατοικίας και χειρισμό ασφαλείας του προσωπικού σας χώρου, μέσω τηλεπικοινωνιακών συσκευών.

Τρόποι εφαρμογής

1. Χειροκίνητα μέσω της οθόνης γραφικών
2. Μέσω χρονοπρογράμματος
3. Μέσω τηλεφώνων ή ηλεκτρονικών υπολογιστών

Οι λειτουργίες του «έξυπνου σπιτιού»

Η πιο σημαντική λειτουργία που παρέχει το «έξυπνο σπίτι», είναι η εξοικονόμηση θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία επιτυγχάνεται με τον πλήρη έλεγχο της θέρμανσης του σπιτιού ανά σώμα (θερμική ενέργεια), και με την εφαρμογή των διαφόρων σεναρίων φωτισμού τα οποία τίθενται σε λειτουργία, είτε ο ιδιοκτήτης βρίσκετε στο σπίτι, είτε απουσιάζει (ηλεκτρική ενέργεια). Σε περίπτωση απουσίας, το σύστημα αυτό μπορεί να αναβοσβήσει τα φώτα του σπιτιού ή του κήπου, μέσω ενός μηνύματος από το κινητό του ιδιοκτήτη, έτσι ώστε να δημιουργείται η εντύπωση ότι υπάρχει κινητικότητα στην κατοικία, και να αποτρέπεται οποιαδήποτε πιθανή διάρρηξη.

Από την άλλη υπάρχει ένας «έξυπνος ελεγκτής», που σας δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθείτε την κατανάλωση νερού και οικιακών συσκευών, και να δείτε τα δεδομένα για οποιαδήποτε χρονική περίοδο επιθυμείτε. Αυτό το σύστημα ελέγχου βρίσκεται σε επιφυλακή και σας ενημερώνει για κάθε περίπτωση υπερβολικής κατανάλωσης, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Εξάλλου, «οι έξυπνοι θερμοστάτες» ελέγχουν συνεχώς το επίπεδο θερμοκρασίας, καθώς και την ομαλή λειτουργία θέρμανσης και κλιματισμού.

Αποτέλεσμα… η εξοικονόμηση ενέργειας και η μείωση των περιβαλλοντικών ρύπων.

Ελέγξτε οποιονδήποτε ηλεκτρολογικό ή μηχανολογικό εξοπλισμό και ενεργοποιήστε τα σενάρια για την επιλογή συγκεκριμένων λειτουργιών και προγραμμάτων θέρμανσης, ψύξης, εξαερισμού, που εξασφαλίζουν τη διαβίωση σε ευχάριστες και άνετες περιβαλλοντικές συνθήκες. Όταν πλησιάζετε στο σπίτι, από το αυτοκίνητο μπορείτε να καλέσετε με το κινητό σας τηλέφωνο και να ενεργοποιήσετε το σενάριο «επιστροφή στο σπίτι», το οποίο με τη σειρά του ενεργοποιεί τη θέρμανση ή την ψύξη, τα περιμετρικά φώτα, το άνοιγμα της γκαραζόπορτας κ.α., σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες σας.

Νιώστε ασφάλεια, φανταστείτε ότι κοιμάστε ήσυχοι τη νύχτα, γνωρίζοντας ότι το σπίτι σας ελέγχεται ηλεκτρονικά. Ενεργοποιήστε και απενεργοποιήστε το σύστημα ασφάλειας από οπουδήποτε. Ειδοποιηθείτε μέσω του κινητού σας τηλεφώνου, για οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη, ακόμα κι όταν ο εισβολέας κόψει την τηλεφωνική γραμμή. Ακόμα κι αν ξεχάσετε να οπλίσετε το σύστημα, αυτό θα γίνει αυτόματα μετά την παρέλευση κάποιου χρονικού διαστήματος, εφόσον βέβαια δεν βρίσκεται κανείς στο σπίτι.

Άλλη μια λειτουργία όπου καλύπτεται από το πολύ-σύστημα «έξυπνο σπίτι», είναι η πυρανίχνευση και η αυτόματη κατάσβεση. Για τη λειτουργία αυτή μπορούν να συνδεθούν στο σύστημα, αισθητήρες ορατού καπνού ή απότομης αύξησης της θερμοκρασίας, και θερμοδιαφορικοί.

Το αυτόματο πότισμα, είναι ακόμη μια έξυπνη λειτουργία, η οποία ενεργοποιείται και απενεργοποιείται χειροκίνητα από την οθόνη αφής, ή αυτόματα μέσω του χρονοπρογράμματος, δηλώνοντας την επιθυμητή ώρα εκκίνησης και διάρκειας ποτίσματος. Ποτίστε τον κήπο σας ή το γκαζόν, μόνο όταν είναι απαραίτητο, σύμφωνα με την υγρασία του εδάφους και τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Αν πάλι, ξεχάσατε να ποτίσετε, έχετε τη δυνατότητα να το κάνετε από το γραφείο σας, μέσω της τηλεφωνικής γραμμής. Ταυτόχρονα γίνεται έλεγχος της διαρροής υδάτων, ώστε εάν υπάρξει τέτοια διαρροή, να ειδοποιηθεί αμέσως το κέντρο, και να κλείσει την κεντρική παροχή νερού της οικίας.

Άνοιγμα και κλείσιμο οποιασδήποτε πηγής φωτισμού σε προγραμματισμένα διαστήματα, σύμφωνα με την ύπαρξη συγκεκριμένων συνθηκών ή τυχαία. Όταν για παράδειγμα βρίσκεστε σ’ ένα δωμάτιο, όταν έχετε προσκεκλημένους, κατά τη διάρκεια του γεύματος, ή στην παρακολούθηση μιας ταινίας, τα φώτα αλλάζουν σύμφωνα με τη διάθεσή σας.

Για την πρόληψη παραβίασης, υπάρχει η δυνατότητα προσομοίωσης της ανθρώπινης παρουσίας κατά τη διάρκεια απουσία σας από την οικία. Μπορείτε επίσης να ελέγχετε πολλές διαφορετικές ζώνες φωτισμού, τόσο από κοντά (μέσω ενός κεντρικού διακόπτη), όσο και εξ αποστάσεως (μέσω της χρήσης ΗΥ, ή μέσω σταθερής και κινητής τηλεφωνίας).

Υπάρχει η δυνατότητα να ελέγχετε ομάδες συσκευών από ένα σημείο (διακόπτη). Όταν ξυπνάτε το πρωί μπορείτε να έχετε ζεστό νερό για να απολαύσετε το μπάνιο σας, καθώς και την αγαπημένη σας μουσική να διαχέεται στους χώρους που έχετε επιλέξει. Όταν λείπετε από το σπίτι, οι κουρτίνες και οι τέντες ανοίγουν και κλείνουν σε τυχαίες χρονικές στιγμές για να δηλώσουν εικονική παρουσία. Μπορεί εξάλλου να γίνεται χειρισμός κι άλλων οικιακών συσκευών, όπως του θερμοσίφωνα, των πλυντηρίων, της κουζίνας, του στεγνωτήριου, του λέβητα, των σωμάτων καλοριφέρ, του air condition, της πισίνας, της γκαραζόπορτας κλπ.

Ασφαλής και εύκολος τρόπος για να μπαίνετε στο σπίτι χωρίς τη χρήση κλειδιών. Δώστε στα οικεία πρόσωπα μια προσωπική κάρτα πρόσβασης, και ελέγξτε σε κάθε στιγμή την είσοδο/έξοδο από το σπίτι.

Τέλος, διασκεδάστε, με τη διανομή ήχου και εικόνας σε κάθε χώρο που επιθυμείτε, από μια κεντρική πηγή (στερεοφωνικό, TV, DVD, video). Αν πάλι, ξεχάσετε να προγραμματίσετε το video για να μαγνητοσκοπήσετε την αγαπημένη σας ταινία, μπορείτε να το κάνετε απ’ όποιο σημείο κι αν βρίσκεστε, μέσω του προσωπικού σας υπολογιστή ή της τηλεφωνικής σας συσκευής.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Κλειστό Κύκλωμα Τηλεόρασης
Like us on Facebook Smart Systems | Συστήματα Τηλεπικοινωνίων, Ασφαλείας, Ήχος & εικόνα
 

Copyright © 2014 - smart-systems.gr | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Σχεδιασμός - Ανάπτυξη - Φιλοξενία CJ web